Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nájomné byty bude vláda hľadať i pasportizáciou štátnych nehnuteľností

Ilustračná snímka Foto: TASR/Henrich Mišovič

Kabinet deklaruje aj aktívnu podporu pre projekty obnovy bytového fondu a zvyšovania energetickej hospodárnosti bytových a rodinných domov, na tento účel chce zefektívniť aj čerpanie podpory.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Vládny kabinet plánuje začať s pasportizáciou štátnych nehnuteľností. Zaviazal sa k tomu v programovom vyhlásení, ktoré vláda schválila v nedeľu (19. 4.). Chce vyhodnotiť využívanie týchto budov a pripraviť analýzu ich optimálneho využitia na účely nájomných bytov alebo kancelárskych priestorov.

Vláda sa zaviazala vypracovať strategický plán a vytvoriť podmienky na rozšírenie možnosti poskytovania cenovo dostupného bývania. „Systém bude založený na analýzach dopytu po štátnom nájomnom bývaní v jednotlivých regiónoch Slovenska. Vláda SR podnikne všetky kroky potrebné na to, aby umožnila masívnu výstavbu kvalitných štátnych nájomných bytov po celom území SR tak, aby mesačné nájomné bolo pre nájomcu dostupné a bolo výrazne nižšie, ako je štandardné trhové nájomné,“ uviedla vláda vo vyhlásení.

Pri štátnych nehnuteľnostiach hneď po analýze efektivity ich využívania chce vláda okamžite začať s projektovou prípravou na zmenu ich využitia. „Prestavbou týchto zastaraných nehnuteľností na nájomné bývanie vzniknú tisíce bytov a koncentráciou, respektíve presunom čo možno najväčšieho počtu úradov do vhodných a efektívnych budov vzniknú synergie vo využívaní budov štátnou správou,“ vysvetlila vláda v programovom vyhlásení.

Pre zrýchlenie výstavby veľkého počtu nájomných bytov zriadi vláda centralizovaný stavebný úrad v gescii Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Kabinet deklaruje aj aktívnu podporu pre projekty obnovy bytového fondu a zvyšovania energetickej hospodárnosti bytových a rodinných domov, na tento účel chce zefektívniť aj čerpanie podpory.

Novú právnu úpravu chystá vláda aj pre prenajímateľov a nájomcov, chce dosiahnuť ich spravodlivé a rovnovážne postavenie v nájomnom vzťahu. Nová legislatíva má reflektovať potreby trhu, stabilitu a spravodlivosť nájomného vzťahu, ako aj primeranú ochranu oprávnených nárokov nájomníkov. „Úprava bude zohľadňovať aj moderné a flexibilné nastavenie pravidiel úspešne zavedených v oblasti krátkodobých nájmov bytov,“ vysvetlila vláda vo vyhlásení.

Vláda sa zaviazala nájsť pre výstavbu nájomných bytov taký finančný a prevádzkový model, ktorý bude udržateľný a nebude zvyšovať deficit rozpočtu ani dlh verejnej správy. Podporovať bude obecné nájomné byty a prilákať chce aj súkromný sektor.