Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Najsilnejším obdobím v leteckej doprave v zime sú Vianoce a Nový rok

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bratislavské letisko spolu za celý rok 2020 očakáva približne 400.000 cestujúcich, v rokoch 2018 aj 2019 pritom vybavilo takmer 2,3 milióna cestujúcich.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Vianočné a novoročné dni sú v zimnej sezóne v leteckej doprave najsilnejším obdobím. Cestujúci sa totiž vracajú zo zahraničia na sviatky domov, alebo naopak, odlietajú za blízkymi do zahraničia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Ševčíková.

Priblížila, že v minuloročnej zimnej sezóne najviac cestujúcich využívalo pravidelné lety do alebo z destinácií Londýn, Moskva, Kyjev a Dublin. "Počas tohtoročnej zimnej sezóny leteckí dopravcovia z dôvodu epidemickej situácie zredukovali počet pravidelných letov a ich frekvencie," skonštatovala. Počas zimného letového poriadku tak mohli cestujúci od polovice novembra do polovice decembra využiť z Bratislavy len pravidelné lety dopravcu Ryanair do destinácie Londýn-Stansted a z Londýna do Bratislavy, a to dvakrát týždenne.

Viac letov je naplánovaných vo vianočnom a novoročnom období, ktoré býva v zimnej sezóne najsilnejším obdobím v leteckej doprave. Po 17. decembri tak dopravca Ryanair opäť obnoví aj lety z Manchesteru a od 18. decembra aj z Dublinu do Bratislavy. Dopravca Wizz Air má po 18. decembri naplánované lety z destinácií Londýn-Luton, jeden let už 11. decembra, Kyjev-Žuljany a Ľvov (len vo vianočnom a novoročnom období) a z nich do Bratislavy. Od 18. decembra sú v pláne aj pravidelné lety dopravcu Air Cairo do Hurghady v Egypte s frekvenciou raz týždenne. Ševčíková podotkla, že zimný letový poriadok platí na letisku od zmeny času, od 25. októbra 2020, do ďalšej zmeny času, do 27. marca 2021.
Ilustračné foto.
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zároveň dodala, že stále platí zákaz vstupu cudzincov do Ruska, čo neumožňuje dopravcom realizovať plánované lety z Bratislavy do Moskvy či Petrohradu. Rovnako podľa jej slov stále platí zákaz vstupu osôb z tretích krajín na Slovensko za účelom turizmu, čo obmedzilo plánované lety z ďalších destinácií, okrem Ruska tiež Dubaj, Skopje a iné. "Zákaz vstupu osôb z tretích krajín na Slovensko za účelom turizmu limituje aj plánované lety z Ukrajiny. Ukrajinský dopravca SkyUp Airlines, ktorý plánoval v zime ako nový dopravca začať lietať do Bratislavy a spustiť nové pravidelné linky z Kyjeva-Boryspiľu do Bratislavy, tak presunul svoje plány na jar a letnú sezónu a plánuje v budúcom roku okrem Kyjeva prevádzkovať aj lety do Ľvova a Charkova," poznamenala hovorkyňa.

Súčasne poukázala na to, že záujem cestujúcich o lety je nižší aj z dôvodu povinnej domácej karantény po prílete do zahraničia, či po prílete na Slovensko z tzv. rizikových krajín. "Dopravcovia tak presunuli svoje plány letov na letný letový poriadok, ktorý začne platiť na prelome marca a apríla 2021," doplnila.

Bratislavské letisko spolu za celý rok 2020 očakáva približne 400.000 cestujúcich. V rokoch 2018 aj 2019 pritom letisko vybavilo spolu na príletoch a odletoch takmer 2,3 milióna cestujúcich.