Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Najstaršia banka sveta navyšuje kapitál o päť miliárd eur

Foto: detuschebank.ge

Banka v lete tohto roka predstavila záchranný plán s cieľom dostať sa z krízy. Najstaršia banka sveta MPS, ktorá vznikla už v roku 1472, zápasí s obrovskými nedobytnými úvermi.

Rím 26. novembra (TASR) - Talianska banka Monte dei Paschi di Siena (MPS) začala s navyšovaním kapitálu o päť miliárd eur vo forme výmeny dlhov za akciový kapitál. Banka pre nové akcie stanovila najvyššiu cenu na 24,90 eura. Informovala o tom agentúra APA.

Na valnom zhromaždení vo štvrtok 24. novembra 96,1 % akcionárov súhlasilo s navýšením kapitálu, ktorý je už tretím v priebehu troch rokov. Akcionárska základňa banky je výrazne rozdrobená. Najväčším akcionárom so štyrmi percentami je talianske ministerstvo hospodárstva, ktoré MPS finančne pomohlo v časoch krízy.

Banka v lete tohto roka predstavila záchranný plán s cieľom dostať sa z krízy. Táto najstaršia banka sveta, ktorá vznikla už v roku 1472, zápasí s obrovskými nedobytnými úvermi. To je aj dôvod pre opakované navyšovanie vlastného kapitálu. Pri európskych záťažových testoch v roku 2014 a v lete tohto roka dosiahla najhoršie výsledky. Podľa zainteresovaných zdrojov inštitúcia hľadá kľúčových investorov, ktorí by nakúpili väčšinu nových akcií.

Podľa posledných prognóz banka ukončí tento rok so stratou 4,8 miliardy eur, v prvých troch kvartáloch dosiahla strata 849 miliónov eur. V rámci reštrukturalizácie plánuje vytvoriť dcérsku spoločnosť, ktorá by za deväť miliárd eur prevzala nedobytné úvery v hodnote 27,6 miliardy eur.