Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Najväčšia nórska banka DNB zvýšila kvartálny zisk takmer o pätinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K vysokému rastu zisku prispeli silná ekonomika a vyššie úrokové sadzby.

Oslo 12. júla (TASR) - Najväčšia nórska banka DNB zaznamenala v 2. štvrťroku rast zisku o takmer pätinu a prekonala očakávania trhov. K vysokému rastu zisku prispeli silná ekonomika a vyššie úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Čistý zisk DNB dosiahol v 2. kvartáli 9,46 miliardy nórskych korún (826,06 milióna eur). Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje rast o 19 %. Výsledok prekonal očakávania, keď analytici odhadovali, že zisk vzrastie na 9,05 miliardy NOK. Nemalou mierou sa pod lepšie než očakávané výsledky podpísali vyššie úrokové sadzby, ktoré zvyšujú čisté úrokové príjmy bánk.

Nórska centrálna banka bola prvou z centrálnych bánk v priemyselne rozvinutých ekonomikách, ktorá pristúpila k zvýšeniu úrokových sadzieb v postcovidovom období. Urobila tak v septembri 2021, keď hlavnú úrokovú sadzbu zvýšila z 0 % na 0,25 %. Vo zvyšovaní následne pokračovala a v júni tohto roka zdvihla sadzbu na 15-ročné maximum 3,75 %. Navyše sa očakáva, že v sprísňovaní menovej politiky bude pokračovať ďalej.

To sa odráža aj na úrokoch v komerčných bankách. "Zaznamenávame rast v retailovom aj korporátnom sektore," povedala šéfka DNB Kjerstin Braathenová. Čisté úrokové príjmy DNB vzrástli o 4,3 % na 15,2 miliardy NOK. Aj v tomto prípade výsledky mierne prekonali odhady analytikov, ktorí počítali s príjmami v tejto oblasti na úrovni 15,1 miliardy NOK.

(1 EUR = 11,452 NOK)