Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Najväčšie európske akciové indexy klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Banky a ich právnici sa snažia vyhodnotiť vplyv novej vlny sankcií a vylúčenia veľkých ruských bánk z globálneho platobného systému SWIFT na ich podnikanie.

Londýn 28. februára (TASR) - Najväčšie európske akciové indexy klesli na začiatku obchodovania v pondelok v reakcii na nové sankcie Západu proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu.

Londýnske akcie v úvode obchodovania stratili približne 1 %, zatiaľ čo akcie vo Frankfurte nad Mohanom a v Paríži si odpísali po 2 %.

Európska centrálna banka (ECB) zároveň v pondelok varovala, že Sberbank Europe, ktorú vlastní ruská Sberbank, a jej dve ďalšie dcérske spoločnosti pod dohľadom ECB "zlyhávajú alebo pravdepodobne zlyhajú" v dôsledku zhoršenia ich likvidnej situácie. Rakúsky Úrad pre finančný trh medzitým uviedol, že uvalil moratórium na Sberbank Europe, ktorá má sídlo v krajine.

Deutsche Boerse, nemecký prevádzkovateľ burzy, v pondelok oznámil, že s okamžitou platnosťou pozastavuje obchodovanie s množstvom cenných papierov od ruských emitentov.

Akcie európskych bánk a ďalších finančných spoločností v pondelok po začiatku obchodovania zamierili nadol po tom, ako sankcie a ďalšie opatrenia v odvete za ruskú inváziu na Ukrajinu zmenili spôsob ich podnikania.

Banky a ich právnici sa snažia vyhodnotiť vplyv novej vlny sankcií a vylúčenia veľkých ruských bánk z globálneho platobného systému SWIFT na ich podnikanie.

Európsky index Stoxx 600 sa v pondelok prepadol, pričom väčšina jeho sektorov bola v červených číslach. Americké termínované obchody klesli tiež najmenej o 1 %. Ropa, zemný plyn, pšenica a paládium, naopak, vyskočili nahor, pričom ropná zmes Brent opäť prekonala hranicu 100 USD za barel pre obavy z prerušenia dodávok komodity z Ruska.

Naopak, dopyt po dolároch, zlate a štátnych dlhopisoch stúpa, čo podčiarkuje záujem investorov o tzv. bezpečné prístavy.

Euro kleslo v reakcii na riziká, ktoré konflikt predstavuje pre európsku ekonomiku, závislú na energiách z Ruska.

Nové západné sankcie ešte viac izolujú Rusko, bohaté na komodity, od globálnych financií tým, že sa snažia zabrániť jeho centrálnej banke použiť zahraničné devízové rezervy na zmiernenie sankcií. Západ sa rozhodol tiež vylúčiť významné ruské banky z globálneho medzibankového systému SWIFT, ktorý podporuje transakcie v hodnote biliónov dolárov.

To zvyšuje pochybnosti o schopnosti ruskej centrálnej banky zabezpečiť ruský finančný systém. Banka v pondelok zvýšila kľúčový úrok na 20 % z 9,5 %, vývozcom nariadila predaj príjmov v cudzej mene a dočasne zakázala nerezidentom predávať cenné papiere. Rubeľ pri otvorení burzy v Moskve klesol o 8 %.

Agentúra S&P Global Ratings koncom minulého týždňa znížila rating ruských dlhopisov pod investičný stupeň.

Nórsko plánuje odstrániť ruské aktíva zo svojho štátneho investičného fondu v hodnote 1,3 bilióna USD (1,16 bilióna eur).

(1 EUR = 1,1216 USD)