Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Najviac pracujúcich dôchodcov na Zemplíne je v okrese Medzilaborce

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Podnikatelia sú v rámci Zemplína najviac zastúpení medzi ekonomicky činnými obyvateľmi vo Vranovskom okrese (17,28), najmenej v Michalovskom (11,89).

Humenné 9. augusta (TASR) - Najviac pracujúcich dôchodcov na Zemplíne je v okrese Medzilaborce. Žije v ňom tiež najväčší podiel zamestnancov v oblastiach zdravotníctva a sociálnej pomoci v rámci populácie v produktívnom veku, hodnota 14,81 percenta je takmer dvojnásobnou v porovnaní s ostatnými šiestimi okresmi v rámci regiónu. Najmenej zamestnaných dôchodcov je vo Vranovskom okrese, kde tiež žije najviac podnikateľov v prepočte na počet pracujúceho obyvateľstva. Vyplýva to zo zverejnených dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 analyzujúcich ekonomické ukazovatele.

Okres Medzilaborce je v rámci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) okresom s najväčším zastúpením obyvateľov v poproduktívnom veku. Ich podiel v populácii predstavuje 19,52 percenta, pričom krajský priemer je 15,12 percenta. Kým zdravotníctvo a sociálna pomoc sú v ňom najzastúpenejšími odvetviami ekonomickej činnosti obyvateľstva, spomedzi zemplínskych okresov tu sú najmenej zastúpené priemyselná výroba (11,2) a veľkoobchod, maloobchod a oprava motorových vozidiel (8,64). Podiel zamestnancov v poľnohospodárstve, lesníctve a rybolove (5,07) je na Zemplíne vyšší len v Sobraneckom okrese (6,37). Oba okresy sú v tomto ohľade lídrami v rámci Prešovského, respektíve Košického kraja.

Prvenstvo v podiele obyvateľov pracujúcich v priemyselnej výrobe má na Zemplíne okres Snina (19,35), v odvetví veľkoobchod, maloobchod a oprava motorových vozidiel pracuje pomerom najviac ľudí v okrese Michalovce. Odvetvie stavebníctva poskytuje najviac pracovných príležitostí v okrese Vranov nad Topľou (9,97), najmenej (4,51) v Trebišovskom okrese. Verejná správa a obrana sú odvetviami ekonomickej činnosti obyvateľov najviac zastúpenými v okrese Sobrance (10,52), najmenej v Sninskom okrese (5,66).

Podnikatelia sú v rámci Zemplína najviac zastúpení medzi ekonomicky činnými obyvateľmi vo Vranovskom okrese (17,28), najmenej v Michalovskom (11,89). Najvyšší podiel zamestnancov žije v okrese Trebišov (73,41), najmenej v okrese Snina (67,26).

Najviac špecialistov (19,02) je potrebných v okrese Humenné, najmenej v Sobrance (15,98). Podiel kvalifikovaných robotníkov a remeselníkov medzi pracujúcimi je na Zemplíne najvyšší v okrese Snina (12,96), najnižší v Michalovce (9,04).