Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Nákladná doprava po Dunaji v Rakúsku vlani výrazne klesla

Na snímke vyhliadkové kolo na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste. Foto: TASR - Dano Veselský

Celkový objem prepravy na vnútroštátnej aj medzinárodnej trase vlani medziročne klesol o 10,2 % na 7,5 miliardy tonokilometrov (tkm).

Viedeň/Linz 30. marca (TASR) - Nákladná doprava na rakúskom úseku Dunaja vlani medziročne klesla o 3,1 % na 8,2 milióna ton, čo predstavuje druhý najnižší objem prepravy od roka 1995. Podľa štatistického úradu Statistik Austria však nie je možné tento pokles jednoznačne pripísať pandémii nového koronavírusu, keďže v lodnej nákladnej preprave v dôsledku poveternostnej situácie opakovane dochádza ku kolísaniu prepravených objemov.

Celkový objem prepravy na vnútroštátnej aj medzinárodnej trase vlani medziročne klesol o 10,2 % na 7,5 miliardy tonokilometrov (tkm). Počet vykonaných ciest 8071 zodpovedá zhruba úrovni z roka 2019. Priemerná vyťaženosť na jeden preplavený kilometer vlani dosiahla 57,1 % a medziročne sa tak znížila o 5,2 %.

Cezhraničný príjem tovarov medziročne klesol o 4,9 % na 4,0 milióna ton, cezhraničná expedícia o 8,8 % na 2,1 milióna ton a tranzitná preprava o 11,3 % na 1,6 milióna ton. Vnútroštátna doprava na Dunaji zaznamenala vzostup o 134,5 % na 0,6 milióna ton, čo však podľa agentúry APA súvisí so zvýšenou prepravou v rámci budovania ciest a mostov pre novú diaľnicu v okolí Linzu.