Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nákladné ZSSK Cargo dosiahlo za prvý polrok zisk 2 milióny eur

Ilustračné foto Foto: TASR

Firma za prvých šesť mesiacov tohto roka prepravila 17,9 milióna ton tovaru.

Bratislava 22. júla (TASR) - Štátny nákladný dopravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia (ZSSK Cargo) hospodárila v 1. polroku tohto roka so ziskom 2 milióny eur. Firma pritom pôvodne plánovala stratu.

Pozitívny výsledok dosiahla spoločnosť podľa jej hovorcu Martina Halandu najmä vďaka dobrému vývoju tržieb z prepravy a činnosti nákladných vozňov oproti plánu. A to predovšetkým pre predzásobenie sa podnikov v prvom štvrťroku 2014 a tiež pre úspory nákladov.

"V porovnaní s minulým rokom došlo k zlepšeniu hospodárenia predovšetkým v dôsledku nižších nákladov," zdôraznil Halanda. A to nákladov na železničnú dopravnú cestu či poklesom cien za trakčnú elektrinu a postupným znižovaním výšky dlhu.

Firma za prvých šesť mesiacov tohto roka prepravila 17,9 milióna ton tovaru. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to znamená nárast o 1,2 %. "V prepravách ZSSK Cargo dlhodobo výrazne dominujú prepravy pre odvetvie hutníctva, ktoré tvoria až 66 % celkového objemu prepravy," opísal Halanda.

V rámci komodít prevláda železná ruda, ktorá tvorí 35,4-% podiel prepráv, za ňou nasledujú kovy s 16,6-% podielom a uhlie, ktoré tvorí 12,4 %.

V porovnaní s minulým rokom zaznamenal dopravca najväčší medziročný nárast v preprave železnej rudy, a to o 205.000 ton, čiže o 3,4 %. "Naopak, poklesla preprava ropných výrobkov," zhodnotil Halanda. A to o 188.000 ton, teda o 17 %.

ZSSK Cargo pritom v minulom roku dosiahlo zisk 262.500 eur. V porovnaní s rokom 2012 to znamenalo pre firmu zlepšenie, keďže vtedy dosiahla stratu 23,9 milióna eur. Pomohlo jej najmä zaúčtovanie kompenzácie za železničnú dopravnú cestu z roku 2010 vo výške 69,9 milióna eur.