Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Náklady na clá v Británii od brexitu citeľne vzrástli

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V niektorých prípadoch musia dopravcovia na hraniciach odovzdať až 700 strán dokumentácie, čo spôsobuje značné zdržania.

Londýn 13. septembra (TASR) - Britské podniky a spotrebitelia zaplatili od nadobudnutia účinnosti brexitu o 42 % vyššie clá za dovážaný tovar. Ukázali to údaje účtovníckej skupiny UHY Hacker Young.

Konkrétne sa náklady na clá v Británii v období od 1. januára do 31. júla 2021 zvýšili na rekordných 2,2 miliardy libier (2,58 miliardy eur). Hlavným dôvodom bol pritom nárast výdavkov na clá za tovar dovážaný z Európskej únie (EÚ), ktorý bol pôvodne vyrobený, alebo obsahuje komponenty vyrobené mimo Únie, uvádza sa v správe.

Spoločnosť UHY Hacker Young poznamenala, že zvýšenie týchto výdavkov predstavuje ďalšie bremeno pre britské podniky, ktoré už tvrdo zasiahla pandémia nového koronavírusu a väčšie náklady na zamestnancov spôsobené zmenou imigračných pravidiel po brexite.

Okrem toho je dovoz tovaru z EÚ tiež komplikovanejší a časovo náročnejší v dôsledku novej byrokracie. V niektorých prípadoch musia dopravcovia na hraniciach odovzdať až 700 strán dokumentácie, čo spôsobuje značné zdržania.

"Britské firmy nemali dostatok času ani pomoci, aby sa pripravili na náklady po brexite, alebo na množstvo papierovania. Výsledkom je, že náklady na clá a dodatočné papierovanie v súčasnosti spôsobujú vážne problémy mnohým podnikom, ktoré sa snažia udržať si zisky, pričom čelia rastúcim výdavkom v dôsledku pandémie,“ uviedla Michelle Daleová z UHY Hacker Young.

Správa ďalej konštatuje, že firmy budú musieť čeliť ďalším problémom od októbra, keď sa má zaviesť nový zákaz na dovoz produktov živočíšneho pôvodu z EÚ, ako je napríklad chladené mleté mäso.

UHY Hacker Young varuje aj pred dlhšími čakaniami na hraniciach, čo spôsobí firmám ďalšie problémy a náklady.

(1 EUR = 0,85260 GBP)