Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Náklady na obsluhu dlhov Talianska a Portugalska rekordne klesli

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavným dôvodom je dobrá nálada na globálnych finančných trhoch.

Londýn 25. novembra (TASR) - Náklady na obsluhu dlhov Talianska a Portugalska klesli v stredu na nové rekordné minimá. Výnosy 10-ročných portugalských dlhopisov sa už blížia k nule. Hlavným dôvodom je dobrá nálada na globálnych finančných trhoch.

Akcie sa posilnili na rekordné maximum po tom, čo sa v USA formálne spustilo odovzdávanie moci zvolenému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Ďalším pozitívnym faktorom sú nádeje, že čoskoro budú k dispozícii bezpečné a účinné vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

Globálne posilňovanie rizikových aktív sa ukázalo ako dodatočný stimul pre dlhopisy krajín južnej Európy, ktoré výrazne podporujú nákupy Európskej centrálnej banky (ECB) aj očakávania, že ECB predĺži a zvýši svoj núdzový program nákupov.

Výnosy 10-ročných dlhopisov portugalskej vlády v stredu padli na rekordné minimum 0,016 %. Na nové rekordné minimum 0,554 % klesli aj výnosy ročných talianskych dlhopisov. Výnosy španielskych dlhopisov sa znížili o 1 až 2 bázické body.

Výnosy 10-ročných nemeckých dlhopisov najprv vzrástli na -0,546 % čo bolo najviac za približne 1 týždeň. Neskôr výnosy Bundov opäť klesli a popoludní sa nachádzali so stratou 1,1 bázického bodu na úrovni -0,58 %.