Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Náklady na prácu v USA v 2. štvrťroku výrazne stúpli

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Aj mzdy tak rástli solídnym tempom, čo podporuje názory, že vysoká miera inflácie môže pretrvávať aj po tomto roku.

Washington 30. júla (TASR) - Náklady na prácu v USA v 2. štvrťroku stúpli, pretože firmy zvyšovali mzdy a odmeny, aby prilákali zamestnancov. Aj mzdy tak rástli solídnym tempom, čo podporuje názory, že vysoká miera inflácie môže pretrvávať aj po tomto roku.

Americké ministerstvo práce v piatok uviedlo, že index nákladov na prácu sa za tri mesiace do konca júna 2021 zvýšil o 0,7 % oproti predchádzajúcim trom mesiacom, keď medzikvartálne stúpol o 0,9 %.

V medziročnom porovnaní sa jeho rast zrýchlil na 2,9 % z 2,6 % v 1. štvrťroku, čo bolo jeho najväčšie tempo od 4. štvrťroka 2018.

Ministerstvo informovalo, že mzdy v americkom súkromnom sektore v 2. štvrťroku stúpli o 1 %, čo bolo o niečo menej ako ich nárast o 1,1 % v prvých troch mesiacoch roka, ale stále druhé najväčšie tempo za vyše 10 rokov.

Medziročne boli mzdy v období apríl-jún 2021 vyššie o 3,2 %.

V samotnom júni sa mzdy pracovníkov v súkromnom sektore zvýšili o 3,5 %, čo bol najväčší nárast za viac ako 14 rokov, ktorý bol spôsobený prudkým zvýšením platov v reštauráciách a hoteloch o viac ako 6 %.

Americká ekonomika zápasí s nedostatkom pracovníkov, pričom na konci mája bolo neobsadených rekordných 9,2 milióna pracovných miest.

Oficiálne je nezamestnaných približne 9,5 milióna ľudí. Ale nedostatok cenovo dostupnej starostlivosti o deti a obavy z prenosu nového koronavírusu sú považované za hlavné dôvody toho, prečo veľa ľudí, najmä ženy, zostáva stále doma.