Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Náklady na rekonštrukciu Ukrajiny rastú

Na snímke detské ihrisko pred zničenou bytovkou po ostreľovaní počas trinásteho dňa ruskej invázie na Ukrajine 8. marca 2022 v ukrajinskom meste Charkov. Foto: TASR/AP

Niektorí vysokí európski predstavitelia odhadujú, že obnova Ukrajiny bude pravdepodobne stáť viac ako jeden bilión eur, keď sa vojna, ktorá vo štvrtok vstúpila do 10. mesiaca, definitívne skončí.

Kyjev 24. novembra (TASR) - Náklady na rekonštrukciu Ukrajiny rastú po eskalácii ruských raketových útokov. Upozornil na to vo štvrtok ukrajinský minister financií Serhij Marčenko, podľa ktorého bude Kyjev potrebovať väčšiu pomoc od Západu. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Bleskové ruské údery v uplynulých dňoch spôsobili doteraz najväčšie výpadky elektriny v Kyjeve počas deväťmesačnej vojny a po prvý raz za 40 rokov odstavili všetky ukrajinské jadrové elektrárne.

V auguste Svetová banka odhadla, že oprava ukrajinskej infraštruktúry si vyžiada 105 miliárd USD (100,83 miliardy eur), ale Marčenko upozornil, že toto číslo sa stále zvyšuje. "Bohužiaľ, toto číslo každým dňom rastie a v najhoršom prípade sa výrazne zvýši," uviedol.

Niektorí vysokí európski predstavitelia odhadujú, že obnova Ukrajiny bude pravdepodobne stáť viac ako jeden bilión eur, keď sa vojna, ktorá vo štvrtok vstúpila do 10. mesiaca, definitívne skončí.

Podpora Západu zatiaľ pokračuje. USA schválili tento týždeň dodatočných 400 miliónov USD na vojenskú pomoc. Ministri zahraničných vecí skupiny G7 budú na stretnutí na budúci týždeň diskutovať aj o tom, ako zabezpečiť dodávky energie pre Ukrajinu, uviedla vo štvrtok na Twitteri nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

"Podpora našich medzinárodných partnerov je pre nás nevyhnutná," povedal Marčenko a poukázal aj na 18 miliárd eur, ktoré Kyjevu prisľúbila Európska únia.

Medzinárodný menový fond (MMF) v stredu (23. 11.) oznámil, že dosiahol predbežnú dohodu na úrovni zamestnancov o monitorovaní politického programu Ukrajiny. Kyjev dúfa, že tento krok povedie k plnohodnotnému programu podpory v hodnote desiatok miliárd dolárov.

Ukrajina začiatkom tohto roka požiadala MMF o program pomoci vo výške 15 až 20 miliárd USD, ale jeho schváleniu zabránili požiadavky fondu na udržateľnosť dlhu. Namiesto toho bola v rámci nového programu MMF pre potravinovú a energetickú krízu uzavretá núdzová dohoda vo výške 1,3 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0413 USD)