Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov klesla na šesťmesačné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board dosiahol v auguste 113,8 bodu oproti júlovej hodnote 125,1 bodu.

Washington 31. augusta (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA zaznamenala tento mesiac výrazný pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za posledných šesť mesiacov. Americkí spotrebitelia sa čoraz viac obávajú dôsledkov šíriaceho sa delta variantu nového koronavírusu, ako aj rastúcich cien palív a potravín. Uviedol to v utorok inštitút Conference Board.

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board dosiahol v auguste 113,8 bodu oproti júlovej hodnote 125,1 bodu. Augustová hodnota indexu je najnižšia od februára, v ktorom dosiahol 95,2 bodu.

Navyše, údaj za júl bol revidovaný smerom nadol. Pôvodne bol stanovený na úrovni 129,1 bodu. Práve z tejto úrovne vychádzali ekonómovia, ktorí očakávali, že v auguste sa index v porovnaní s júlom zníži iba na 123 bodov.

"Obavy z delta variantu nového koronavírusu a v menšej miere rastúce ceny benzínu a potravín viedli k pesimistickejšiemu hodnoteniu súčasnej ekonomickej situácie zo strany spotrebiteľov, ako aj k pesimistickejším očakávaniam vývoja ekonomiky v najbližších mesiacoch," povedala Lynn Francová z Conference Board.

Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie dosiahol v auguste 147,3 bodu oproti júlovej hodnote na úrovni 157,2 bodu. Čiastkový index spotrebiteľských očakávaní klesol zo 103,8 bodu na 91,4 bodu.