Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov sa tento mesiac nečakane zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Ako ukázal prieskum Michiganskej univerzity, index spotrebiteľskej dôvery vzrástol v decembri na 59,1 bodu z novembrovej hodnoty 56,8 bodu.

Washington 9. decembra (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v USA sa v decembri nečakane zlepšila, keď spotrebitelia lepšie hodnotili terajšie podmienky a optimistickí sú aj v oblasti ich očakávaní. Uviedla to v piatok Michiganská univerzita. Informoval o tom server RTTNews.

Ako ukázal prieskum Michiganskej univerzity, index spotrebiteľskej dôvery vzrástol v decembri na 59,1 bodu z novembrovej hodnoty 56,8 bodu. Výsledky prekvapili ekonómov, ktorí počítali s výrazným poklesom nálady spotrebiteľov a indexom na úrovni 53,3 bodu.

"Nálada sa zlepšila vo všetkých skupinách obyvateľstva, pričom výrazné zlepšenie nálady zaznamenala skupina domácností s vyššími príjmami a držitelia väčšieho objemu akcií, ktorých podporil nedávny rast na finančných trhoch," uviedla Joanne Hsuová z Michiganskej univerzity.

To sa odrazilo na vývoji čiastkového indexu súčasných ekonomických podmienok, ako aj podindexu očakávaní. Čiastkový index súčasných ekonomických podmienok vzrástol z novembrovej hodnoty 58,8 bodu na 60,2 bodu a čiastkový index spotrebiteľských očakávaní zaznamenal rast z 55,6 na 58,4 bodu.