Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov sa v marci zhoršila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Päťročné inflačné očakávania stagnovali na úrovni 2,9 %.

Ann Arbor 31. marca (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov sa zhoršila prvýkrát za štyri mesiace a viac, než sa predpokladalo. Spotrebitelia sa totiž čoraz viac obávajú, že USA sa dostanú do recesie. Turbulencie v bankovom sektore však zatiaľ mali na sentiment len obmedzený vplyv.

Index spotrebiteľskej dôvery v marci padol na 62 bodov zo 67 bodov vo februári, uviedla Michiganská univerzita a revidovala svoj predbežný odhad, ktorý počítal so znížením indexu len na 63,4 bodu. Ekonómovia počítali s poklesom na 63,2 bodu.

Index hodnotenia aktuálnej ekonomickej situácie sa v marci znížil na 66,3 bodu zo 70,7 bodu a index očakávaní na 59,2 bodu zo 64,7 bodu vo februári.

"Index spotrebiteľskej dôvery sa znížil prvýkrát za štyri mesiace, keď v porovnaní s februárom klesol približne o 8 %, avšak v porovnaní s rovnakým obdobím spred roka zostal o 4 % vyššie," uviedla šéfka oddelenia spotrebiteľských prieskumov Michiganskej univerzity Joanne Hsuová. Turbulencie v bankovom sektore mali podľa nej len obmedzený vplyv na náladu spotrebiteľov, ktorá sa zhoršovala už pred kolapsom Silicon Valley Bank (SVB).

Správa Michiganskej univerzity tiež ukázala, že jednoročné inflačné očakávania v marci padli na 3,6 % zo 4,1 % vo februári a dostali sa na najnižšiu úroveň od apríla 2021. Päťročné inflačné očakávania stagnovali na úrovni 2,9 %.