Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov sa v decembri zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Index spotrebiteľskej dôvery v decembri vyskočil na 110,7 bodu z novembrových revidovaných 101,0 bodu, oznámil v stredu inštitút Conference Board.

Washington 20. decembra (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa v decembri výrazne zlepšila. Kľúčový index podporili najmä očakávania do najbližších šiestich mesiacov. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery v decembri vyskočil na 110,7 bodu z novembrových revidovaných 101,0 bodu, oznámil v stredu inštitút Conference Board. Ekonómovia očakávali podstatne miernejší nárast na 103,4 bodu z úrovne 102 bodov pôvodne uvedenej za predchádzajúci mesiac.

Zlepšenie hlavného indexu odráža "pozitívnejšie hodnotenie súčasných podnikateľských podmienok a dostupnosti pracovných miest, ako aj menej pesimistické názory na podnikanie, trh práce a vyhliadky osobných príjmov v nasledujúcich šiestich mesiacoch," uviedla Dana Petersonová, hlavná ekonómka Conference Board.

Vedľajší index súčasnej situácie sa v decembri zvýšil na 148,5 bodu zo 136,5 bodu v novembri, zatiaľ čo index očakávaní vyskočil v decembri na 85,6 bodu zo 77,4 bodu v novembri. Hoci sa decembrový optimizmu prejavil vo všetkých vekových kategóriách a vo všetkých príjmových úrovniach, najväčší nárast bol zaznamenaný vo vekovej kategórii 35 až 54 rokov a v skupine domácností s príjmom 125.000 USD (114.000 eur) a viac, dodala Petersonová.

Prieskum podľa inštitútu ukázal, že spotrebitelia za hlavný problém naďalej považujú rastúce ceny, zatiaľ čo politika, úrokové sadzby a globálne konflikty ako zdroje vážnych obáv ustúpili.

(1 EUR = 1,0962 USD)