Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov v apríli klesla miernejšie

Newyorská burza Foto: TASR

Náladu Američanov ovplyvňuje najmä súčasná situácia, na čo poukázal vývoj príslušného čiastkového indexu.

Washington 26. apríla (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov zaznamenala tento mesiac pokles, naďalej sa však drží na vyššej úrovni, než sa očakávalo. Informoval o tom server RTTNews, ktorý sa odvolal na údaje inštitútu Conference Board.

Index spotrebiteľskej dôvery Conference Board klesol v apríli na 107,3 bodu z marcovej nahor revidovanej hodnoty 107,6 bodu. Ekonómovia však počítali s výraznejším poklesom spotrebiteľskej nálady. Očakávali, že index klesne na 106,8 bodu, pričom vychádzali z pôvodnej hodnoty indexu pre marec na úrovni 107,2 bodu.

Náladu Američanov ovplyvňuje najmä súčasná situácia, na čo poukázal vývoj príslušného čiastkového indexu. Podindex súčasnej ekonomickej situácie dosiahol v apríli 152,6 bodu oproti 153,8 bodu v marci. Naopak, čiastkový index ekonomických očakávaní vzrástol zo 76,7 bodu na 77,2 bodu.

Podľa ekonómov je však aj čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie stále dostatočne vysoký. "Tento podindex síce klesol, naďalej však zostáva na vysokej hodnote, čo signalizuje, že ekonomika na začiatku 2. štvrťroka pokračovala v raste," povedala Lynn Francová z Conference Board. Vývoj v nasledujúcom období budú podľa nej do veľkej miery ovplyvňovať inflácia a vojna na Ukrajine.