Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov vzrástla na 5-mesačné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľskej dôvery zostavovaný Michiganskou univerzitou dosiahol v septembri 59,5 bodu oproti augustovej hodnote 58,2 bodu.

Washington 16. septembra (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov sa tento mesiac zvýšila a dosiahla päťmesačné maximum. Uviedla to v piatok v predbežnom odhade Michiganská univerzita. Napriek tomu sú údaje o vývoji spotrebiteľskej dôvery horšie, než sa čakalo. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index spotrebiteľskej dôvery zostavovaný Michiganskou univerzitou dosiahol v septembri 59,5 bodu oproti augustovej hodnote 58,2 bodu. Septembrový údaj je tak najlepší od apríla, keď index dosiahol 65,2 bodu. Napriek tomu výsledky zaostali za očakávaniami, keďže ekonómovia počítali s výraznejším zlepšením spotrebiteľskej dôvery a indexom na úrovni 60 bodov.

Nálada spotrebiteľov sa zlepšila v obidvoch sledovaných ukazovateľoch. Rast zaznamenal čiastkový index súčasných ekonomických podmienok, ako aj ekonomických očakávaní. Podindex súčasných ekonomických podmienok dosiahol 58,9 bodu oproti augustovej hodnote 58,6 bodu a čiastkový index očakávaní sa zvýšil z 58 na 59,9 bodu.