Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických spotrebiteľov vzrástla na 4-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Pod júnové výsledky sa podpísal väčší optimizmus Američanov v súvislosti s terajšími ekonomickými podmienkami aj očakávaniami.

Washington 16. júna (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov zaznamenala tento mesiac výrazný rast, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za štyri mesiace. Dôveru Američanov v ekonomiku do veľkej miery podporilo vyriešenie sporu v Kongrese ohľadne dlhového stropu. Zlepšila sa ich nálada, čo sa týka súčasných podmienok, ako aj očakávaní v najbližšej budúcnosti. Ukázali to v piatok zverejnené predbežné údaje Michiganskej univerzity. Informovali o tom agentúra Reuters a portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery v USA dosiahol v júni 63,9 bodu oproti májovej hodnote 59,2 bodu. Výsledok tak výrazne prekonal očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters. Tí počítali s rastom indexu na 60 bodov. Index je okrem toho momentálne 28 % nad historickým minimom, ktoré zaznamenal pred rokom.

Pod júnové výsledky sa podpísal väčší optimizmus Američanov v súvislosti s terajšími ekonomickými podmienkami aj očakávaniami. Čiastkový index súčasných ekonomických podmienok dosiahol v júni 68 bodov oproti májovej hodnote 64,9 bodu a podindex spotrebiteľských očakávaní zaznamenal 61,3 bodu, zatiaľ čo v máji predstavoval 55,4 bodu.