Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nálada dánskych spotrebiteľov klesla v júni na historické minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zhoršila sa aj nálada spotrebiteľov v súvislosti s ich terajšou aj budúcou finančnou situáciou.

Kodaň 22. júna (TASR) - Nálada dánskych spotrebiteľov klesla v júni už ôsmy mesiac po sebe, pričom dosiahla nové historické minimum. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje dánskeho štatistického úradu. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index spotrebiteľskej dôvery klesol v Dánsku v júni na -24,8 bodu z -22,4 bodu v máji, pričom ukazovatele vývoja ekonomickej situácie zaznamenali pokles na nižšiu úroveň, než akú dosiahli počas pandémie nového koronavírusu. Výraznejší pokles začala spotrebiteľská dôvera v Dánsku zaznamenávať od apríla, keď klesla pod úroveň -20 bodov. Priemer za posledných šesť mesiacov predstavuje -14,5 bodu.

Čiastkový index ekonomických očakávaní v najbližších 12 mesiacoch klesol z májovej hodnoty -23,2 bodu na -23,5 bodu. Ešte výraznejšie klesol čiastkový index hodnotiaci vývoj ekonomiky v predchádzajúcich 12 mesiacoch. Ten klesol z májových -37,8 bodu na -42,1 bodu.

Zhoršila sa aj nálada spotrebiteľov v súvislosti s ich terajšou aj budúcou finančnou situáciou. Čiastkový index súčasnej finančnej situácie spotrebiteľov klesol v júni na -17,3 bodu z májovej hodnoty -14,8 bodu. Čo sa týka podindexu budúcej finančnej situácie spotrebiteľov, dosiahol v júni -7,8 bodu, zatiaľ čo v máji predstavoval -6,1 bodu.