Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Nálada fínskych spotrebiteľov sa v máji zhoršila

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Pod zhoršenie celkovej nálady spotrebiteľov sa podpísali najmä očakávania vývoja ekonomickej situácie samotných domácností.

Helsinki 29. mája (TASR) - Nálada fínskych spotrebiteľov sa tento mesiac zhoršila, pričom pesimizmus medzi spotrebiteľmi prevažuje už viac než rok. Fíni horšie hodnotia najmä očakávania vývoja svojej vlastnej ekonomickej situácie. Uviedol to v pondelok server RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje fínskeho štatistického úradu.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol vo Fínsku v máji -8,8 bodu oproti aprílovej hodnote -7,9 bodu, ukázali v pondelok zverejnené údaje fínskeho štatistického úradu. Index je tak v negatívnom teritóriu už 15 mesiacov.

Pod zhoršenie celkovej nálady spotrebiteľov sa podpísali najmä očakávania vývoja ekonomickej situácie samotných domácností. Príslušný čiastkový index klesol z aprílovej hodnoty 7,6 bodu na 5,5 bodu.

V prípade očakávaní vývoja celkovej fínskej ekonomiky v nasledujúcich 12 mesiacoch sa nálada spotrebiteľov mierne zlepšila, zotrvala však v negatívnom teritóriu. Príslušný podindex dosiahol -37,7 bodu, zatiaľ čo v apríli to bolo -44 bodov. Okrem toho Fíni naďalej považujú súčasnú situáciu za nevhodnú na väčšie nákupy.