Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nálada francúzskych podnikateľov vo výrobe klesla na ročné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR/Daniel Veselský

Podnikatelia sú pesimistickejší najmä čo sa týka vyhliadok budúcej produkcie ako vlastnej, tak celkovej v rámci francúzskeho priemyslu.

Paríž 24. marca (TASR) - Nálada francúzskych podnikateľov z výrobného sektora zaznamenala tento mesiac prudký pokles, pričom dosiahla najnižšiu úroveň za takmer rok. Zhoršili sa najmä očakávania podnikateľov v súvislosti s produkciou, čo je dôsledok vojny na Ukrajine. Štvrtkové údaje francúzskeho štatistického úradu INSEE zverejnil server RTTNews.

Index dôvery vo francúzskom výrobnom sektore klesol v marci na 106 bodov z februárovej hodnoty 112 bodov. Marcová hodnota indexu je tak najnižšia od apríla minulého roka, keď index dosiahol 103,5 bodu. Ekonómovia s poklesom počítali, očakávali však, že bude omnoho miernejší a príslušný index dosiahne 110 bodov.

Podnikatelia sú pesimistickejší najmä čo sa týka vyhliadok budúcej produkcie ako vlastnej, tak celkovej v rámci francúzskeho priemyslu. V prvom prípade klesol čiastkový index z 25 na 4 body a v druhom z 22 bodov na -2 body.

Práve prudký pokles očakávaní vlastnej produkcie sa hlavnou mierou podieľal na prepade celkového indexu podnikateľskej dôvery. Poklesom na 4 body sa tento index dostal na najnižšiu úroveň od novembra 2020, dodal INSEE.