Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Nálada francúzskych spotrebiteľov vzrástla na najvyššiu úroveň za rok

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Zmiernili sa obavy v oblasti nezamestnanosti.

Paríž 28. júna (TASR) - Nálada francúzskych spotrebiteľov sa tento mesiac zlepšila a dosiahla najvyššiu úroveň za viac než rok. Francúzi sú optimistickejší, čo sa týka budúceho vývoja ich životnej úrovne, navyše, zmiernili sa obavy v oblasti nezamestnanosti. Poukázali na to údaje francúzskeho štatistického úradu, ktoré zverejnil server tradingeconomics.

Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v júni 85 bodov, uviedol francúzsky štatistický úrad INSEE. Na porovnanie, v máji aj apríli predstavoval index 83 bodov. Júnový údaj zároveň znamená najvyššiu úroveň spotrebiteľskej dôvery vo Francúzsku od mája minulého roka, keď dosiahol 86 bodov.

Z jednotlivých čiastkových indexov sa zlepšili podindex vyhliadok budúcej životnej úrovne či podindex očakávaní v oblasti osobnej finančnej situácie. V prvom prípade index vzrástol z -56 bodov v máji na -51 bodov. Podindex očakávaní v oblasti osobnej finančnej situácie sa posunul z -17 na -16 bodov.

Okrem toho sa zmiernili obavy Francúzov v súvislosti s nezamestnanosťou. Príslušný čiastkový index poukazujúci na obavy zo straty práce klesol v júni na 10 bodov z májovej hodnoty 17 bodov.