Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada holandských spotrebiteľov sa drží blízko historického minima

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa štatistikov dosiahol index spotrebiteľskej dôvery v Holandsku v máji -47 bodov. V apríli to bolo -48 bodov, čo znamená najnižšiu úroveň v histórii záznamov.

Amsterdam 20. mája (TASR) - Nálada holandských spotrebiteľov sa tento mesiac v porovnaní s aprílom o niečo zlepšila, zotrváva však stále blízko historického minima. Uviedol to v piatok holandský štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje. TASR o tom informuje na základe správy portálu RTTNews.

Podľa štatistikov dosiahol index spotrebiteľskej dôvery v Holandsku v máji -47 bodov. V apríli to bolo -48 bodov, čo znamená najnižšiu úroveň v histórii záznamov. Nálada holandských spotrebiteľov tak stále zotrváva hlboko pod 20-ročným priemerom, ktorý predstavuje hodnota -9 bodov.

K miernemu zlepšeniu spotrebiteľskej dôvery v ekonomiku oproti aprílovému historickému minimu prispeli očakávania na najbližších 12 mesiacov. Tie boli síce výrazne negatívne, avšak menej negatívne než v minulom mesiaci. Naopak, zhoršilo sa hodnotenie spotrebiteľov, čo sa týka vývoja ekonomiky za predchádzajúcich 12 mesiacov.

Menej pesimistické než v apríli boli domácnosti aj v súvislosti s ich finančnou situáciou v nasledujúcich 12 mesiacoch. Na druhej strane, čo sa týka väčších nákupov, tento ukazovateľ zaznamenal najhoršie údaje v histórii záznamov.