Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nálada investorov v eurozóne vzrástla v januári na 7-mesačné maximum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Výsledky prekonali aj očakávania ekonómov.

Frankfurt nad Mohanom 9. januára (TASR) - Nálada investorov v eurozóne sa v prvom mesiaci tohto roka zlepšila, tretí mesiac po sebe, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Naďalej však ostáva v negatívnom teritóriu, čo odráža komplikovanú ekonomickú situáciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index dôvery investorov v ekonomiku eurozóny, ktorý zostavuje inštitút Sentix, dosiahol v januári -17,5 bodu oproti -21 bodom v decembri. Januárová hodnota indexu je najvyššia od júna minulého roka.

Výsledky prekonali aj očakávania ekonómov. Tí počítali so zlepšením nálady investorov, očakávali však index na úrovni -18 bodov.

"Januárové údaje signalizujú ďalšie zlepšovanie situácie," povedal šéf Sentixu Patrick Hussy. Upozornil však, že výraznejšie zlepšenie ďalšieho vývoja naznačujú iba prieskumy v oblasti očakávaní, hodnotenie terajšej situácie sa síce tiež zlepšilo, avšak iba mierne.

Čiastkový index súčasnej ekonomickej situácie sa zvýšil z decembrovej hodnoty -20 bodov na -19,3 bodu, čo predstavuje najvyššiu úroveň indexu od augusta minulého roka. Čiastkový index očakávaní vzrástol podstatne výraznejšie. Zatiaľ čo v decembri dosiahol -22 bodov, v januári predstavoval -15,8 bodu. To je najvyššia hodnota indexu od februára 2022.