Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Nálada írskych spotrebiteľov klesla na takmer dvojročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Spotrebitelia sú pesimistickejší, čo sa týka vývoja situácie na pracovnom trhu, aj čo sa týka vývoja ich osobných financií v nasledujúcich 12 mesiacoch.

Dublin 18. augusta (TASR) - Nálada írskych spotrebiteľov zaznamenala tento mesiac mierny pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň takmer za dva roky. Ako ukázal prieskum, v dôsledku neistoty plánujú spotrebitelia v nasledujúcich mesiacoch výrazne znížiť väčšie nákupy. Informovali o tom agentúra Reuters a server tradingeconomics, ktoré sa odvolali na výsledky prieskumu KBC Bank.

Ako banka uviedla, index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v Írsku v auguste 53,4 bodu oproti 53,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Znamená to šiesty pokles nálady spotrebiteľov za posledných sedem mesiacov a zároveň najnižšiu úroveň indexu od októbra 2020. Na porovnanie, v januári tohto roka dosiahol index spotrebiteľskej dôvery 81,9 bodu.

Spotrebitelia sú pesimistickejší, čo sa týka vývoja situácie na pracovnom trhu, aj čo sa týka vývoja ich osobných financií v nasledujúcich 12 mesiacoch. V dôsledku toho očakávajú výraznejšie obmedzenie väčších nákupov v danom období.