Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada írskych spotrebiteľov vzrástla na 7-mesačné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Obdobie Vianoc bolo podľa prieskumu náročným obdobím, dodala Credit Union.

Dublin 26. januára (TASR) - Nálada írskych spotrebiteľov zaznamenala na začiatku tohto roka výrazné zlepšenie, pričom sa dostala na najvyššiu úroveň za sedem mesiacov. Prispelo k tomu zmiernenie inflácie po vianočných sviatkoch. Poukázali na to vo štvrtok zverejnené údaje banky Credit Union. Informoval o tom portál RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery Credit Union dosiahol v januári 55,2 bodu, zatiaľ čo v decembri predstavoval 48,7 bodu. Januárová hodnota indexu je najvyššia od júna, keď index dosiahol 57,7 bodu.

Obdobie Vianoc bolo podľa prieskumu náročným obdobím, dodala Credit Union. V tom čase na náladu Írov výraznejšie vplývala kríza životných nákladov, neistota v súvislosti s vývojom zimného počasia a obavy z ďalšieho vývoja vojny na Ukrajine. V januári sa však situácia začala zlepšovať a inflácia zmierňovať.

Napriek tomu aj súčasná vyššia hodnota indexu spotrebiteľskej dôvery je hlboko pod 27-ročným priemerom. To je obdobie, za ktoré sa tieto údaje zverejňujú. Spomínaný priemer predstavuje 85,6 bodu.