Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Nálada malých podnikov v USA sa v októbri zhoršila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ťažkosti pri obsadzovaní voľných pracovných miest hlásilo 43 % podnikov, pričom ich podiel sa oproti septembru nezmenil.

Washington 14. novembra (TASR) - Nálada malých podnikov v USA sa v októbri zhoršila už tretí mesiac po sebe. Hlavnými dôvodmi boli nedostatok kvalifikovaných zamestnancov a obavy z inflácie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na v utorok zverejnené údaje Národnej federácie nezávislých podnikov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov NFIB sa v októbri znížil na 90,7 bodu, čo je najnižšia hodnota za päť mesiacov, zo septembrovej úrovne 90,8 bodu. Pod 49-ročným priemerom 98 bodov zotrval 22. mesiac v rade.

Ťažkosti pri obsadzovaní voľných pracovných miest hlásilo 43 % podnikov, pričom ich podiel sa oproti septembru nezmenil. Problém bol obzvlášť akútny v sektoroch dopravy, stavebníctva a služieb. Infláciu označilo za najväčšiu prekážku v podnikaní 22 % vlastníkov malých firiem, o jeden percentuálny bod menej ako v predchádzajúcom mesiaci.

Majitelia nie sú optimistickí, pokiaľ ide o zlepšenie podmienok na podnikanie, uviedol Bill Dunkelberg, hlavný ekonóm NFIB. Keďže náklady na energie a pracovnú silu neklesajú, malé podniky nezvyšujú svoje zásoby a vyhliadky do konca roka zostávajú pochmúrne, dodal.