Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Nálada nemeckých investorov sa v novembri napriek očakávaniam zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odborníci na finančný trh sú v súčasnosti optimistickejší, čo sa týka vývoja situácie v nasledujúcich šiestich mesiacoch, povedal prezident ZEW Achim Wambach.

Berlín 9. novembra (TASR) - Nálada nemeckých investorov sa v novembri nečakane zlepšila. Investori predpokladajú, že cenové tlaky sa na začiatku budúceho roka zmiernia a rast najväčšej európskej ekonomiky sa zrýchli. Ukázal to v utorok zverejnený najnovší prieskum ekonomického inštitútu ZEW.

Ako ZEW informoval, kľúčový index dôvery nemeckých investorov, ktorý vyjadruje ich očakávania na najbližších šesť mesiacov, vzrástol v novembri na 31,7 bodu z 22,3 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Prieskum agentúry Reuters pritom naznačoval zhoršenie nálad a pokles indexu na 20 bodov.

"Odborníci na finančný trh sú v súčasnosti optimistickejší, čo sa týka vývoja situácie v nasledujúcich šiestich mesiacoch," povedal prezident ZEW Achim Wambach. Ako dodal, v 1. kvartáli 2022 počítajú s opätovným zrýchlením rastu a zároveň so zmiernením inflácie ako v Nemecku, tak v celej eurozóne.

Naopak, hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa prudko zhoršilo. Príslušný index klesol v novembri na 12,5 bodu z októbrovej hodnoty 21,6 bodu. Výsledok je tak horší, než sa očakávalo, keď ekonómovia počítali s poklesom indexu na 18 bodov.