Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v eurozóne sa zhoršila, no menej než sa čakalo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Januárový údaj znamená, že nálada spotrebiteľov v eurozóne je tento mesiac najnižšia od marca minulého roka, v ktorom index dosiahol -10,8 bodu.

Brusel 21. januára (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v eurozóne sa na začiatku tohto roka mierne zhoršila, už štvrtý mesiac po sebe, zhoršenie však nenabralo také rozmery, ako sa očakávalo. Poukázali na to predbežné údaje, ktoré v piatok zverejnila Európska komisia.

Index spotrebiteľskej dôvery v eurozóne dosiahol v januári -8,5 bodu oproti -8,4 bodu v decembri. Údaj za posledný mesiac minulého roka bol revidovaný mierne smerom nadol, keď predbežne bol za december stanovený index na úrovni -8,3 bodu.

Januárový údaj znamená, že nálada spotrebiteľov v eurozóne je tento mesiac najnižšia od marca minulého roka, v ktorom index dosiahol -10,8 bodu. Na druhej strane, ekonómovia očakávali výraznejšie zhoršenie nálady, pričom počítali s poklesom indexu spotrebiteľskej dôvery až na -9 bodov.

V celej Európskej únii dosiahol index spotrebiteľskej dôvery v januári -10 bodov. Aj v tomto prípade sa nálada spotrebiteľov zhoršila, keď v decembri index pre celú EÚ dosiahol -9,6 bodu. Konečné údaje by mali byť zverejnené 28. januára.