Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA bola v októbri mierne vyššia, než sa čakalo

Ilustračná snímka Foto: TASR Pavol Ďurčo

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol po spresnení údajov v októbri 59,9 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 59,8 bodu.

Washington 28. októbra (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch vzrástla v októbri o niečo výraznejšie, než signalizoval predbežný odhad. Poukázali na to v piatok zverejnené spresnené údaje Michiganskej univerzity. Informoval o tom server RTTNews.

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol po spresnení údajov v októbri 59,9 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 59,8 bodu. Ekonómovia očakávali, že hodnota indexu sa meniť nebude.

Úprava indexu smerom nahor zároveň znamená výrazné zlepšenie nálady amerických spotrebiteľov v porovnaní so septembrom. Za daný mesiac dosiahol index spotrebiteľskej dôvery 58,6 bodu. Dôvera Američanov v ekonomiku stabilne rastie od júna, keď index dosiahol historické minimum 50 bodov.

Celkovú hodnotu indexu vylepšilo hodnotenie súčasných ekonomických podmienok. V súvislosti s očakávaniami v neskoršom období nálada Američanov klesla. Čiastkový index súčasných ekonomických podmienok dosiahol v októbri 65,6 bodu oproti septembrovej hodnote 59,7 bodu. Čiastkový index očakávaní však klesol z 58 bodov v septembri na 56,2 bodu.