Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA je najhoršia za takmer 10 rokov

Burzový maklér počas obchodovania na newyorskej burze, archívna foto. Foto: TASR/AP

Jednoročné inflačné očakávania sa znížili na 4,6 % zo 4,7 % a 5-ročné inflačné očakávania stúpli na 3 % z 2,8 %.

Ann Arbor 13. augusta (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA začiatkom augusta prudko klesla a je najhoršia za takmer 10 rokov. Čoraz viac Američanov totiž znepokojujú vyhliadky ekonomiky, inflácia a opätovný nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19.

Index spotrebiteľskej dôvery v auguste padol o 11 bodov na 70,2 bodu z 80,2 bodu v júli a dostal sa najnižšie od decembra 2011, uviedla Michiganská univerzita vo svojom predbežnom odhade.

Za uplynulých 50 rokov index klesol prudšie len dvakrát. Znížil sa tiež podstatne viac, než očakávali prakticky všetci ekonómovia, ktorí v priemere počítali s jeho stagnáciou.

"Spotrebitelia správne usúdili, že výkon ekonomiky sa bude v najbližších niekoľkých mesiacoch znižovať, ale mimoriadne prudký nárast negatívnych ekonomických hodnotení tiež odráža emocionálnu reakciu, spôsobenú predovšetkým sklamaním nádejí, že táto pandémia sa čoskoro skončí," uviedol šéf oddelenia prieskumu medzi spotrebiteľmi Michiganskej univerzity Richard Curtin.

Index očakávaní v auguste padol takmer o 14 bodov na 65,2 bodu zo 79 bodov v júli a dostal sa najnižšie od októbra 2013. Index hodnotenia aktuálnej situácie klesol z 84,5 bodu na 77,9 bodu, čo je najmenej od apríla 2020.

Prieskum Michiganskej univerzity sa konal medzi 28. júlom a 11. augustom.

Jednoročné inflačné očakávania sa znížili na 4,6 % zo 4,7 % a 5-ročné inflačné očakávania stúpli na 3 % z 2,8 %.