Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA sa zlepšila viac, než sa očakávalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľskej dôvery v januári vyskočil na 64,6 bodu z 59,7 bodu v decembri, uviedla Michiganská univerzita vo svojom predbežnom odhade.

Ann Arbor 13. januára (TASR) - Nálada spotrebiteľov v USA sa na začiatku roka zlepšila viac, než sa očakávalo, a ich krátkodobé inflačné očakávania klesli, ukázal prieskum Michiganskej univerzity.

Index spotrebiteľskej dôvery v januári vyskočil na 64,6 bodu z 59,7 bodu v decembri, uviedla Michiganská univerzita vo svojom predbežnom odhade. Ekonómovia počítali s nárastom indexu len na 60,5 bodu. Index sa dostal na najvyššiu úroveň od apríla 2022.

"Index dôvery spotrebiteľov zostáva z historickej perspektívy nízky, ale zlepšil sa druhý mesiac po sebe, pričom sa dostal 8 % nad decembrovú úroveň," uviedla šéfka spotrebiteľských prieskumov Michiganskej univerzity Joanne Hsuová.

Výrazne sa zlepšilo hodnotenie aktuálnej situácie, keď príslušný index stúpol na 68,6 bodu z 59,4 bodu v decembri. Index očakávaní sa zvýšil na 62 bodov z 59,9 bodu.

Správa tiež ukázala pokračujúci pokles 1-ročných inflačných očakávaní, ktoré sa znížili na 4 % zo 4,4 % v decembri. Päťročné inflačné očakávania, naopak, vzrástli na 3 % z 2,9 %.