Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nálada spotrebiteľov v USA vzrástla na najvyššiu úroveň za rok

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol v apríli 88,3 bodu oproti marcovej hodnote 84,9 bodu.

Washington 30. apríla (TASR) - Spotrebiteľská dôvera v Spojených štátoch vzrástla tento mesiac výraznejšie, než sa pôvodne predpokladalo a dosiahla najvyššiu úroveň za viac než rok. Uviedla to v piatok Michiganská univerzita, ktorá zverejnila spresnené údaje.

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol v apríli 88,3 bodu oproti marcovej hodnote 84,9 bodu. Predbežný odhad uvádzal 86,5 bodu. Výsledok prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí predpokladali, že index dosiahne po revízii 87,5 bodu.

Revízia znamená, že spotrebiteľská dôvera v USA sa v apríli dostala na najvyššiu úroveň od marca minulého roka. Za daný mesiac predstavoval index spotrebiteľskej dôvery 89,1 bodu.

Ako povedal ekonóm Richard Curtin, aprílové údaje ukazujú, že spotrebitelia očakávajú pokračovanie priaznivého vývoja v oblasti ekonomiky, pracovných miest a príjmov. Prispela k tomu rozsiahla podpora ekonomike zo strany vlády, zvlášť ostatný program v hodnote 1,9 bilióna USD (1,57 bilióna eur), ako aj zvyšujúci sa počet zaočkovaných Američanov.