Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Nálada stavebníkov v USA je najhoršia od roku 2012

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

Index v priebehu šiestich mesiacov klesol na polovicu. Hlavným dôvodom je nárast úročenia hypoték spôsobený sprísňovaním menovej politiky v USA.

Washington 18. októbra (TASR) - Nálada stavebníkov domov v USA sa v októbri zhoršila desiaty mesiac po sebe, ukázal aktuálny prieskum Národnej asociácie staviteľov domov (NAHB) a banky Wells Fargo.

Index dôvery amerických stavebníkov padol o 8 bodov na 38 bodov a s výnimkou lockdownu počas jari 2020 sa dostal na najnižšiu úroveň od augusta 2012. Ekonómovia počítali so znížením indexu na 43 bodov.

Index v priebehu šiestich mesiacov klesol na polovicu. Hlavným dôvodom je nárast úročenia hypoték spôsobený sprísňovaním menovej politiky v USA. Ďalším faktorom je nedostatok stavebných materiálov.

Inflácia v USA sa pohybuje na 40-ročných maximách. Americká centrálna banka (Fed) v snahe o jej spomalenie agresívne zvyšuje úrokové sadzby, čo spôsobilo, že úročenie najpopulárnejšieho typu hypotéky v USA sa blíži k 7 %, čo je najviac od roku 2006. Predaj nových a existujúcich domov od januára padol približne o 25 %.

Index hodnotenia aktuálnej predajnej situácie na trhu v októbri klesol o 9 bodov na 45 bodov, index očakávaní na najbližších 6 mesiacov o 11 bodov na 35 bodov a index merajúci záujem perspektívnych kupcov o 6 bodov na 25 bodov.