Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Nálada talianskych spotrebiteľov aj podnikateľov sa zvýšila

Elektronická tabuľa, ktorá zobrazuje ceny akcií na burze cenných papierov. Foto: TASR/AP

Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom indexu v máji iba na 100,5 bodu.

Rím 26. mája (TASR) - Nálada talianskych podnikateľov a spotrebiteľov sa v máji zvýšila, napriek pokračujúcej vojne na Ukrajine, ktorá komplikuje logistiku a poškodzuje najmä výrobný sektor. Ten aj zaznamenal ďalší pokles dôvery, ktorý bol však miernejší, než očakávali analytici.

Ako vo štvrtok uviedol taliansky štatistický úrad ISTAT, ktorého údaje zverejnila agentúra Reuters, index podnikateľskej dôvery dosiahol v máji 110,9 bodu oproti aprílovej úrovni 108,4 bodu. Z jednotlivých sektorov sa dôvera v ekonomiku zvýšila najmä v oblasti služieb a maloobchodu. Tie dokázali vykompenzovať pokles nálady vo výrobnom sektore a v stavebníctve.

Čiastkový index dôvery vo výrobnom sektore klesol v máji na 109,3 bodu z aprílovej hodnoty 109,9 bodu. Výsledky však prekonali očakávania analytikov, ktorí počítali s poklesom indexu na 109 bodov.

Popri podnikateľoch sa zvýšila nálada aj medzi spotrebiteľmi. Index spotrebiteľskej dôvery dosiahol v máji 102,7 bodu, zatiaľ čo v apríli predstavoval 100 bodov. Znamená to prvý rast spotrebiteľskej dôvery po štyroch mesiacoch poklesu po sebe.

Aj v tomto prípade výsledok prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s rastom indexu v máji iba na 100,5 bodu.

Talianska vláda minulý mesiac zverejnila novú prognózu vývoja ekonomiky v tomto roku, ktorú revidovala smerom nadol. Zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade zo septembra počítala v tomto roku s rastom hospodárstva o 4,7 %, najnovšie očakáva rast na úrovni 3,1 %. Podľa väčšiny ekonómov je však aj táto prognóza dosť optimistická.