Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada v americkom stavebníctve klesla na 7-mesačné minimum

Ilustračná snímka Foto: TASR - Ladislav Vallach

Výrazne klesol najmä čiastkový index merajúci záujem perspektívnych kupcov. Ten sa znížil z marcovej hodnoty 66 bodov na 60 bodov.

Washington 19. apríla (TASR) - Rastúce náklady na výstavbu a pokračujúce zvyšovanie cien nehnuteľností zhoršili náladu v americkom stavebnom sektore aj v tomto mesiaci, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za sedem mesiacov. Uviedla to Národná asociácia staviteľov domov (NAHB).

Index dôvery staviteľov domov, ktorý zostavujú NAHB a banka Wells Fargo, dosiahol v apríli 77 bodov oproti 79 bodom v marci. Nálada v stavebnom sektore tak klesla štvrtý mesiac po sebe, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň od septembra minulého roka, v ktorom dosiahla 76 bodov. Informoval o tom server RTTNews.

Výrazne klesol najmä čiastkový index merajúci záujem perspektívnych kupcov. Ten sa znížil z marcovej hodnoty 66 bodov na 60 bodov. Pokles zaznamenal aj čiastkový index súčasných predajných podmienok. Ten dosiahol v apríli 85 bodov, čo v porovnaní s marcom predstavuje pokles o dva body.

Naopak, podindex očakávaní predaja v nasledujúcich šiestich mesiacoch zaznamenal rast. Z marcových 70 bodov sa posunul na 73 bodov.

Trhy teraz čakajú na správu amerického ministerstva obchodu o výstavbe za mesiac marec. Tú by ministerstvo malo zverejniť v utorok. Očakáva sa, že po februárovom prudkom raste o 6,8 % zaznamenala výstavba v USA minulý mesiac pokles o 1,8 %.