Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Nálada v americkom stavebníctve sa v máji zlepšila na ročné maximum

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo vzrástol v máji na 50 bodov z aprílovej hodnoty 45 bodov.

Washington 19. mája (TASR) - Nálada v americkom stavebnom sektore sa tento mesiac nečakane zlepšila na najvyššiu úroveň za takmer rok. Uviedla to Národná asociácia staviteľov domov (NAHB), ktorej údaje zverejnil server RTTNews.

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo vzrástol v máji na 50 bodov z aprílovej hodnoty 45 bodov. Výsledky sú tak lepšie, než sa čakalo, keďže ekonómovia oslovení agentúrou Reuters počítali so zotrvaním indexu na aprílovej úrovni. Nálada v stavebníctve sa tak zlepšila už piaty mesiac v rade, pričom dosiahla najvyššiu úroveň od júla 2022, v ktorom index zaznamenal 55 bodov.

Hlavný index podporili všetky tri čiastkové indexy. Výrazne sa zvýšil najmä podindex poukazujúci na očakávania predaja v najbližších šiestich mesiacoch, konkrétne z 50 na 57 bodov. Čiastkový index, ktorý meria súčasné podmienky predaja, vzrástol v máji o päť bodov na 56 bodov a čiastkový index merajúci dopyt potenciálnych kupcov vzrástol z 31 na 33 bodov.