Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Nálada v americkom stavebnom sektore klesla takmer na ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Nečakaný pokles indexu znamená, že nálada v americkom stavebníctve klesla na 11-mesačné minimum.

Washington 19. júla (TASR) - Nálada v americkom stavebnom sektore zaznamenala tento mesiac nečakaný pokles, pričom dosiahla takmer ročné minimum. Dôvodom sú viaceré komplikácie, spojené najmä s nedostatkom stavebného materiálu a kvalifikovanej pracovnej sily. Uviedlo to v pondelok Národné združenie staviteľov domov (NAHB).

Index dôvery amerických stavbárov zostavovaný NAHB a bankou Wells Fargo dosiahol v júli 80 bodov oproti 81 bodom v predchádzajúcom mesiaci. Pokles indexu, aj keď mierny, ekonómov prekvapil. Počítali s rastom indexu na 82 bodov.

Nečakaný pokles indexu znamená, že nálada v americkom stavebníctve klesla na 11-mesačné minimum. Nižšia bola naposledy v auguste minulého roka, keď index dôvery dosiahol 78 bodov.

"Stavbári zápasia s nedostatkom stavebného materiálu, stavebných parciel a kvalifikovanej pracovnej sily," povedal hlavný ekonóm NAHB Robert Dietz. Výsledkom je pokles čiastkového indexu súčasných podmienok predaja. Naopak, podindex očakávaní predaja v nasledujúcich šiestich mesiacoch zaznamenal rast.