Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Nálada v ekonomike eurozóny sa v auguste zhoršila viac, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nálada sa zhoršila vo všetkých hlavných sektoroch - index dôvery v priemysle padol na 13,7 bodu zo 14,5 bodu a v službách na 16,8 bodu z 18,9 bodu.

Brusel 30. augusta (TASR) - Nálada v ekonomike eurozóny sa v auguste zhoršila viac, než sa čakalo, po tom ako sa v júli dostala na rekordné maximum. Dôvodom bol prudký pokles optimizmu vo Francúzsku a Holandsku.

Index ekonomického sentimentu Európskej komisie (EK) v auguste klesol na 117,5 bodu z historického maxima 119 bodov v júli.

Nálada sa zhoršila vo všetkých hlavných sektoroch - index dôvery v priemysle padol na 13,7 bodu zo 14,5 bodu a v službách na 16,8 bodu z 18,9 bodu. Index spotrebiteľskej dôvery si pohoršil na -5,3 bodu z -4,4 bodu.

Očakávania týkajúce sa predajných cien v priemysle, ktoré signalizujú budúce inflačné tlaky, sa dostali na nový rekord. Zvýšili sa tiež inflačné očakávania spotrebiteľov, keď príslušný index stúpol na 31,1 bodu z 30 bodov. Index sa však stále pohybuje hlboko pod svojím historickým maximom 38,7 bodu zaznamenaným v roku 2001.

Index očakávaní týkajúci sa zamestnanosti v auguste vzrástol o 1,2 bodu na 112,8 bodu a dostal sa najvyššie od novembra 2018. Podporili ho plány firiem týkajúce sa najímania nových zamestnancov v stavebníctve, maloobchode a službách.

Najprudšie sa zhoršila nálada vo francúzskej ekonomike, keď príslušný index padol o 4,5 bodu, za ktorou nasledovala holandská. Nálada v Nemecku, ktoré je najväčšou ekonomikou eurozóny, sa zhoršila len mierne, keď sa index nálady v nemeckej ekonomike znížil o 0,3 bodu.