Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Nálada v malých podnikoch v USA sa v závere roka mierne zlepšila

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Problémom zostáva pokračujúci výrazný rast cien. Podľa najnovšieho prieskumu NFIB približne 22 % majiteľov malých firiem uviedlo, že inflácia je pre nich stále najväčším problémom.

Washington 11. januára (TASR) - Nálada v malých podnikoch v Spojených štátoch sa v závere minulého roka mierne zlepšila. Obavy z vysokej inflácie a nedostatku zamestnancov sú naďalej vysoké, problémy v dodávateľskom reťazci sa však podľa firiem postupne zmierňujú. Poukázal na to v utorok zverejnený prieskum Národnej federácie nezávislých podnikateľov (NFIB).

Index optimizmu malých podnikov, ktorý zostavuje NFIB, vzrástol v decembri o 0,5 bodu na 98,9 bodu. Náladu zlepšili najmä signály zmierňovania problémov v dodávateľskom reťazci. Podľa prieskumu Inštitútu pre riadenie zásob (ISM) z minulého týždňa podniky potvrdili zlepšenie situácie v dodávkach počas decembra.

Problémom zostáva pokračujúci výrazný rast cien. Podľa najnovšieho prieskumu NFIB približne 22 % majiteľov malých firiem uviedlo, že inflácia je pre nich stále najväčším problémom. V novembri sa takto vyjadrilo zhruba 18 % vlastníkov malých podnikov.

Prieskum NFIB zároveň ukázal, že 49 % majiteľov firiem uviedlo, že nedokáže zaplniť voľné pracovné miesta. Aj v tomto ukazovateli sa tak počet podnikov oproti novembru zvýšil.

Zhruba 48 % vlastníkov malých podnikov zvýšilo v decembri mzdy, čo je o štyri percentuálne body viac a najvyšší podiel za 48 rokov. Zhruba tretina oslovených majiteľov malých firiem plánuje zvýšiť mzdy v nasledujúcich troch mesiacoch.