Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Nálada vo francúzskom výrobnom sektore dosiahla trojročné maximum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Celkový index podnikateľskej dôvery dosiahol v júli 113 bodov, zatiaľ čo v júni predstavoval 114 bodov.

Paríž 22. júla (TASR) – Dôvera francúzskych podnikateľov z výrobného sektora vzrástla v júli na najvyššiu hodnotu za viac než tri roky. Informoval o tom vo štvrtok francúzsky štatistický úrad INSEE.

Podľa údajov INSEE dosiahol index podnikateľskej dôvery vo výrobnom sektore v júli 110 bodov oproti júnovej hodnote 108 bodov. Júlový údaj znamená najvyššiu hodnotu indexu od apríla 2018. Navyše, prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí počítali s jeho poklesom na 107 bodov.

Podnikatelia z výrobného sektora sú optimisti napríklad v súvislosti s očakávaniami vlastnej produkcie v nasledujúcich troch mesiacoch. Príslušný index vzrástol v júli na 21 bodov z júnovej hodnoty 18 bodov. Naopak, čo sa týka vyhliadok priemyslu ako celku, ich očakávania sa zhoršili. Príslušný index klesol z 25 bodov v júni na 20 bodov.

Nálada podnikateľov vo všeobecnosti, teda okrem podnikateľov z výrobného sektora aj z oblastí služieb, stavebníctva, maloobchodu a veľkoobchodu, zaznamenala mierne zhoršenie. Celkový index podnikateľskej dôvery dosiahol v júli 113 bodov, zatiaľ čo v júni predstavoval 114 bodov.