Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Napätie na trhoch zvyšuje kurz jenu,investori hľadajú bezpečný prístav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Japonský jen, ktorý je považovaný za bezpečnú menu v časoch napätia na trhoch, začal ísť rýchlo nahor po tom, ako ázijské akciové trhy výrazne klesli a pokles sa rozšíril aj na Európu.

Tokio/Zürich/Londýn 20. marca (TASR) - Kurz japonského jenu zaznamenal výraznejší rast, keď investori začali hľadať bezpečný prístav po tom, ako prevzatie banky Credit Suisse jej väčším konkurentom UBS svetové finančné trhy nedokázalo upokojiť. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Japonský jen, ktorý je považovaný za bezpečnú menu v časoch napätia na trhoch, začal ísť rýchlo nahor po tom, ako ázijské akciové trhy výrazne klesli a pokles sa rozšíril aj na Európu. Kurz jenu voči doláru posilnil o 0,75 % na 130,83 JPY/USD, pričom počas dňa sa jen dostal na 130,55 JPY/USD, čo predstavuje najslabší kurz amerického dolára oproti jenu od 10. marca.

"Prvoradým cieľom trhov je teraz minimalizovať riziko," povedal Takahiro Sekido z japonského finančného inštitútu MUFG. Ako dodal, nevidí síce veci príliš pesimisticky, je však potrebné počkať, ako sa situácia v Európe vyvinie.

Čo sa týka ďalších mien, až na švajčiarsky frank sa ich kurzy príliš nemenili, keďže zvýšená aktivita sa týka dlhopisových a akciových trhov. Kurz švajčiarskeho franku oproti doláru klesol o 0,31 % na 0,929 CHF/USD, kurz eura oproti doláru klesol o 0,11 % na 1,065 USD/EUR a kurz libry posilnil o 0,14 % na 1,22 USD/GBP.