Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Napojenie diaľnic v smere Jarovce - Trnava má byť hotové koncom roka

Na snímke sprava generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Filip Macháček, minister dopravy SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a hlavný inžinier stavby NDS Slávka Jankovíková počas kontrolného dňa na stavbe križovatky diaľnic D1 a D4 v Bratislave 5. apríla 2024. Foto: TASR Jaroslav Novák

Stavba má svoje míľniky, jedným z nich je koniec tohto roka, keď budeme púšťať vetvu Jarovce - Trnava. Ďalším míľnikom bude opačný smer Trnava - Jarovce, uviedol generálny riaditeľ NDS F. Macháček.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 5. apríla (TASR) - Prvé výsledky budovania strategickej križovatky diaľnic D1 a D4 pri Bratislave nastanú koncom roka. Má byť dovtedy hotové napojenie diaľnic v smere Jarovce - Trnava. Uviedol to v piatok na brífingu generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Filip Macháček.

"Stavba má svoje míľniky, jedným z nich je koniec tohto roka, keď budeme púšťať vetvu Jarovce - Trnava. Ďalším míľnikom bude opačný smer Trnava - Jarovce. Tieto míľniky nám zabezpečia to, aby sme dostali gro dopravy z Bratislavy z Prístavného mosta na D4," objasnil Macháček.

Zdržanie podľa neho spôsobil rozsiahly archeologický výskum. Avšak vďaka rokovaniam so zhotoviteľom sa ho podarilo skrátiť približne o polovicu. "Zatiaľ táto stavba beží podľa našich predstáv a obmedzenia sú zatiaľ zvládané veľmi dobre," dodal.



Minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) dodal, že v januári bude oveľa menej kamiónov prechádzajúcich cez Bratislavu a Prístavný most, keďže budú presmerované na D4. "Benefity toho obchvatu sa dokážu naplno prejaviť. Následne sa presmeruje doprava z D1 na obchádzkové trasy. To znamená, že budú obtekať diaľnicu, kým sa bude dvíhať," priblížil.

Ako uviedol zástupca poľskej firmy Budimex, ktorá stavbu realizuje, onedlho začnú práce na nestmelených podkladových vozovkových vrstvách. Prípravné práce, ktoré sa týkali demolovania či sanácie podloží, boli ukončené v piatok. "V rámci prvého míľnika došlo k založeniu všetkých mostných objektov, pracujeme na spodných stavbách a rovnako v krátkej dobe pristúpime k montáži a realizácii železobetónových mostných nosníkov," uzavrel.