Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Napriek koronakríze nemecký Siemens zaznamenal celoročný zisk

Na snímke logo pred sídlom nemeckého priemyselného agregátu Siemens 9. novembra 2017 v Mníchove. Foto: TASR/AP

Zisk za obchodný rok 2019/2020, ktorý sa skončil v septembri, dosiahol 4,2 miliardy eur.

Mníchov 12. novembra (TASR) - Nemecký priemyselný konglomerát Siemens zaznamenal za skončený obchodný rok 2019/2020 zisk, napriek problémom spojeným so šírením pandémie nového koronavírusu. Dopomohol k tomu najmä rast v poslednom kvartáli roka. V porovnaní s predchádzajúcim obchodným rokom však zisk klesol o viac než štvrtinu.

Zisk za obchodný rok 2019/2020, ktorý sa skončil v septembri, dosiahol 4,2 miliardy eur, informovala agentúra DPA. Na porovnanie, v predchádzajúcom obchodnom roku zaznamenala spoločnosť zisk 5,7 miliardy eur.

Výsledky sú však vzhľadom na pandémiu nového koronavírusu podľa vedenia spoločnosti stále úspechom. Prispel k nim aj posledný kvartál. Zisk za posledné tri mesiace obchodného roka dosiahol 1,9 miliardy eur, čo medziročne predstavuje rast o 28 %. Pomohlo k tomu aj odčlenenie energetickej divízie Siemens Energy od konglomerátu a predaj časti aktív.

Šéf Siemensu Joe Kaeser, ktorý poslednýkrát predstavil výsledky firmy, uviedol, že Siemens zaznamenal "mimoriadny obchodný rok ukončený silným štvrtým kvartálom". Od februára budúceho roka nahradí Kaesera vo funkcii jeho zástupca Roland Busch. Ten uviedol, že v 173-ročnej firme nastupuje nová etapa a v súčasnom obchodnom roku 2020/2021, ktorý sa začal v októbri, počíta s miernym rastom zisku.