Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Napriek rizikám B. Le Maire naďalej očakáva rast francúzskej ekonomiky

Ilustračné foto. Foto: TASR

Práve v stredu francúzsky štatistický úrad INSEE v rámci spresnených údajov uviedol, že medziročná miera inflácie dosiahla tento mesiac najnižšiu úroveň za posledný rok.

Paríž 31. mája (TASR) - Francúzsky minister financií Bruno Le Maire je naďalej presvedčený, že domáca ekonomika dosiahne tento rok rast na úrovni 1 %, aj keď jej vyhliadky ovplyvňuje viacero rizík. Jeho prognóza je optimistickejšia než v prípade Európskej komisie či Medzinárodného menového fondu (MMF), ktoré počítajú tento rok s rastom francúzskej ekonomiky o 0,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Aj naďalej predpokladám, že ekonomika vzrastie tento rok o 1 %, aj keď som si vedomý rizík, ktoré rast ovplyvňujú," povedal Le Maire v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú stanicu France Inter. Minister pripustil, že veľkým rizikom je recesia v Nemecku, ktoré je najväčším obchodným partnerom Francúzska, ako aj vojna na Ukrajine a jej následky. Na druhej strane, ako pozitívum vyzdvihol zmierňovanie inflácie.

Práve v stredu francúzsky štatistický úrad INSEE v rámci spresnených údajov uviedol, že medziročná miera inflácie dosiahla tento mesiac najnižšiu úroveň za posledný rok. Prispelo k tomu spomalenie rastu cien energií, služieb, ako aj miernejší rast cien potravín. Pre spotrebiteľské výdavky, ktoré boli zverejnené za mesiac apríl, je to však málo a neskoro. Výdavky spotrebiteľov klesli v apríli oproti marcu o 1 %. To predstavuje pokles tretí mesiac po sebe, navyše analytici očakávali rast o 0,3 %.