Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Napriek zmierneniu inflácie počíta väčšina Nemcov s ďalším zdražovaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Z tisícky respondentov oslovených v prieskume EY očakáva 70 % rast cien potravín, 69 % drahšie energie a 65 % vyššie ceny pohonných látok.

Frankfurt nad Mohanom 2. júna (TASR) - Väčšina obyvateľov Nemecka nedôveruje súčasnému zmierňovaniu rastu cien a počíta s ďalším zdražovaním. Počet spotrebiteľov, ktorí v najbližších mesiacoch počítajú s rastom cien energií, pohonných látok alebo potravín, síce klesol, väčšina však zostáva presvedčená o tom, že životné náklady budú rásť, uviedla v piatok poradenská a audítorská spoločnosť EY. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Z tisícky respondentov oslovených v prieskume EY očakáva 70 % rast cien potravín, 69 % drahšie energie a 65 % vyššie ceny pohonných látok. Približne traja zo štyroch respondentov uviedli, tak ako aj v predchádzajúcom jesennom prieskume, že sa pri nákupoch musia uskromňovať, a 44 % sa vyjadrilo, že kupuje iba to najnutnejšie.

Najnovšie údaje o inflácii prinášajú určitú nádej na uvoľnenie situácie. V Nemecku medziročná miera inflácie podľa predbežných údajov minulý mesiac dosiahla 6,1 %. Bol to tretí pokles v rade a zároveň najnižšia hodnota od marca 2022, keď inflácia predstavovala 5,9 %.