Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Za deväť mesiacov tohto roka nárast výnosov aj obsadenosti hotelov

Foto: Best Hotel Properties a.s.

Skupina BHP, vlastniaca na Slovensku hotely Kempinski, dosiahla za deväť mesiacov tohto roka nárast výnosov aj obsadenosti hotelov.

Bratislava 19. novembra (OTS) - Jedna z najväčších hotelierskych skupín v strednej a východnej Európe, Best Hotel Properties a.s. (BHP), dosiahla za deväť mesiacov tohto roka tržby vo výške 33,4 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o 4,1 percenta. Slovenské hotely, ktoré patria do jej portfólia, dosiahli počas januára až septembra výrazné nárasty obsadenosti.

Z pohľadu výkonnosti slovenských hotelov bol zatiaľ rok 2013 pre Skupinu priaznivý. „Priemerná tržba za izbu, tzv. RevPAR, stúpla v hoteli Crowne Plaza medziročne o 14,4 percenta, v Grand Hoteli Kempinski High Tatras o 14,1 percenta a priemerná tržba na izbu Kempinski Hotela River Park stúpla o 12,2 percenta. Sme obzvlášť hrdí na to, že Kempinski Hotel River Park je v tomto ukazovateli jednotkou v rámci Bratislavy,“ priblížil predseda predstavenstva BHP Branislav Babík. Celkovo výška priemerných tržieb za dostupnú izbu hotelov v portfóliu Skupiny zostala na rovnakej úrovni ako počas deviatich mesiacov minulého roka, a to aj napriek prebiehajúcej renovácii hotela Baltschug Kempinski v Moskve. „Zhruba pätina izieb v hoteli Baltschug v Moskve je kvôli renovácii mimo prevádzky. Tento fakt pritom prirodzene vplýva na výkonnosť portfólia, nakoľko hotel Baltschug sa podieľa takmer 50 percentami na tržbách Skupiny,“ vysvetlil Branislav Babík.

Hrubý prevádzkový zisk Skupiny stúpol v porovnaní s deviatimi mesiacmi minulého roka o 5,5 percenta na 8,048 mil. EUR. Upravený prevádzkový zisk pred odpismi – EBITDA – bez vplyvu nákladov priamo nesúvisiacich s prevádzkou hotelov* – sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o takmer 23 percent na 3,3 mil. EUR. Výška čistej straty po zdanení na úrovni 0,7 mil. EUR bola ovplyvnená najmä odpismi v hodnote 7,2 mil. EUR. „Celkové výsledky skupiny BHP z pohľadu výnosov aj prevádzkovej ziskovosti sú pozitívne, s dvojciferným percentuálnym medziročným rastom upravenej EBITDA. Keďže pozorujeme pretrvávanie priaznivých trendov vo vývoji ukazovateľov prevádzkovej výkonnosti aj počas posledného štvrťroka, veríme, že za rok 2013 takisto vykážeme celkovo pozitívne výsledky,“ komentoval Branislav Babík.
Foto: Best Hotel Properties a.s.

* Upravený prevádzkový zisk pred odpismi (EBITDA) z pohľadu manažmentu najlepšie vystihuje prevádzkovú výkonnosť hotelového portfólia. Oproti neupravenej verzii EBITDA nezahŕňa kurzové straty nevyplývajúce z prevádzkovej činnosti hotelov, precenenie aktív na reálnu hodnotu, ani náklady spojené s poplatkami a províziami za úvery a zmenky.

Spoločnosť Best Hotel Properties a.s., (BHP) je jednou z najväčších hotelierskych spoločností v strednej a východnej Európe. Do portfólia hotelov BHP patria luxusné moskovské hotely Baltschug Kempinski a Hotel Kadashevskaya a na Slovensku hotely Kempinski Hotel River Park, Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom plese a tiež hotel Crowne Plaza v Bratislave. Akcie Best Hotel Properties a.s., sú kótované na paralelnom trhu Burzy cenných papierov v Bratislave.