Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

NARKS: Ceny nehnuteľností medziročne rástli

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medzi štvrťrokmi bol však cenový nárast už pomalší, spomalil sa na úroveň 0,31 %.

Bratislava 15. októbra (TASR) – Priemerná cena dvojizbových bytov za štvorcový meter (m2) v slovenských krajských mestách vzrástla v 3. kvartáli o 9,65 %. Vyplýva to z analýzy Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). Medzi štvrťrokmi bol však cenový nárast už pomalší, spomalil sa na úroveň 0,31 %.

"Tretí kvartál nepriniesol vo výsledkoch štatistiky cien nehnuteľností žiadne prekvapenia alebo zmeny. Jedno prekvapenie by tu však bolo," uviedol analytik asociácie Martin Lazík s tým, že niektorých možno prekvapil fakt, že ani náhodou nedošlo k prepadu cien. Realitný trh podľa asociácie počas netradičného leta hýril aktivitou a dobiehal zameškané z 2. kvartálu.

"Ceny dvojizbových bytov na m2 narástli v Bratislave o jedno percento. V jednotlivých bratislavských okresoch oscilujú okolo dosiahnutých maximálnych cien. Bratislavský priemer dvojizbových bytov sa medzikvartálne zvýšil o 38 eur za m2," vyčíslil Lazík. Celkový košický priemer sa medzi 2. a 3. kvartálom tohto roka zvýšil o 18 eur za m2. "Obdobnú cenovú korekciu vidíme aj v prípade Prešova, kde po prudkom náraste v 2. kvartáli prišlo k zníženiu ceny. Napriek tomuto zníženiu je cena vyššia o 26 eur za m2, ako tomu bolo na začiatku roka v 1. kvartáli," doplnil Lazík.

V 3. kvartáli rástli aj ceny trojizbových bytov, ale rovnako ako v prípade dvojizbových bol rast pomalší a v celoslovenskom priemere ostal pod jedným percentom. V Bratislave cena trojizbových bytov vzrástla o 44 eur za m2, v Košiciach o 13 eur za m2. "Napriek spomaľovaniu rastu je medziročná zmena v cenách trojizbových bytov na úrovni 8,62 %, čo môžeme považovať za vysoké číslo," poznamenal Lazík.

Ako uzavrel analytik, prognóza z predošlej analýzy sa napĺňa – ceny na trhu sa výrazne nemenia a rast cien sledovaných nehnuteľností sa spomaľuje. "Napriek prísnejšiemu prístupu bánk k posudzovaniu hypotekárnych žiadostí sa jeseň opäť nesie v znamení sezónnych ponúk nízkych úrokových sadzieb pre hypotekárnych klientov. Realitný trh ostáva v prevádzke aj tvárou tvár druhej vlne pandémie," dodal Lazík.