Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

NARKS: Pandémia poukáže aj na potrebu priestoru a kvality bývania

Ilustračné foto. Foto: TASR/Dano Veselský

Na cenách nehnuteľností sa však pandémia ešte nepodpísala a realitný trh na začiatku tohto roka prepísal historické maximá.

Bratislava 6. apríla (TASR) – Uzatvorenie rodín v ich domovoch pre výskyt nového koronavírusu preverí nielen schopnosť ich spolužitia, ale poukáže aj na potrebu priestoru a kvality bývania. Uviedla to Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska (NARKS) s tým, že to môže mať vplyv aj na vývoj preferencií pri výbere bývania do budúcnosti.

„Tak, ako takmer celý ekonomický život, aj realitný trh sa sčasti zastavil a čaká na ďalší vývoj,“ uviedol analytik asociácie Martin Lazík s tým, že budúci vývoj realitného trhu bude závisieť od schopnosti globálnej a slovenskej ekonomiky vyrovnať sa s touto situáciou. „Dostupné sú rôzne prognózy budúceho vývoja, ktoré ponúkajú celé spektrum možností – od optimistických scenárov až po tie postapokalyptické,“ podotkol Lazík.

Na cenách nehnuteľností sa však pandémia ešte nepodpísala a realitný trh na začiatku tohto roka prepísal historické maximá. „Dotkla sa (pandémia) len záveru tohto štvrťroka,“ uviedol Lazík. Začiatkom roka sa podľa neho realitný trh „rýchlo rozbehol“, čomu napomohla aj mierna zima. „Aktivita na trhu nadviazala na silný záver roka 2019,“ dodal Lazík s tým, že preto nárast priemerných cien bytov nie je prekvapením a tento jav je spravidla sprevádzaný aj opätovným znížením dostupnej ponuky na trhu.

V prípade cien dvojizbových bytov v krajských mestách na štvorcový meter (m2) evidovala asociácia nárast o vyše 5,6 %. „Priemerná cena dvojizbových bytov v krajských mestách sa dostala na úroveň 2167 eur za m2. Ak by sme ale vynechali bratislavské ceny, priemer zvyšných krajských miest by bol len 1750 eur za m2,“ vysvetlil Lazík. Priemerná jednotková cena pre Bratislavu je tesne pod 3000 eur za m2. Medzikvartálne sa táto cena v prípade bratislavských dvojizbových bytov zvýšila o sedem percent. „Najväčší skok však priniesol v prvom kvartáli druhý košický okres. Takýto výrazný posun v cenách v jednotlivých lokalitách nastáva najčastejšie v prípade príchodu nového projektu a znížením počtu alternatívnej ponuky lacnejších starších bytov,“ dodal Lazík.

Čo sa týka trojizbových bytov, ich ceny sa vyhli extrémnym skokom. V priemere pre krajské mestá narástli o 4,4 %. „Priemerná cena trojizbových bytov v krajských mestách sa dostala na úroveň 1974 eur za m2. Ak by sme ale opäť vynechali bratislavské ceny, priemer zvyšných krajských miest by bol len 1616 eur za m2,“ vysvetlil Lazík.